• 1. března 2017

Oresi navrhlo kuchyň do „U“ pro Petra Holmana

Petr Holman je novinář, který kromě jiného pracuje pro publicistickou show nazvanou Očima Josefa Klímy.

Jako novinář a televizní reportér se v ní věnuje nejrůznějším kauzám, nešvarům a absurditám, které se odehrávají v naší společnosti. Když se ale pustil do rekonstrukce vlastního bytu a kuchyně, zjistil, že stojí před tvrdým oříškem. Rozlousknout mu ho pomohli v Oresi.

„Novou kuchyň jsme potřebovali jako sůl již dlouho, ale její pořízení jsme odkládali až do doby, kdy budeme rekonstruovat celý byt najednou“, říká Petr, který s partnerkou Kamilou a pejskem Jonášem ovšem bydlí v panelovém domě. „Chyběly nám tu úložné prostory, spoustu věcí jsme měli vystavených na horních skříňkách, nevyhovoval ani malý dřez a původní nábytek dosloužil již dávno. Nebyl hezký, ani plně funkční.

1

Došlo to tak daleko, že voda v trubkách zarostlých vodním kamenem netekla tam, kde měla. Tedy z kohoutku spíš jen tak odkapávala a z trubek si hledala cestu ven v místech, kde jsme to nečekali,“ vzpomíná. Na rekonstrukci celého bytu tak došlo, jak se říká, pět minut po dvanácté.

1

Výměna jádra zvýšila komfort i kvalitu bytu
„Nechali jsme vybourat umakartové jádro, což umožnilo změnit dispozice kuchyně, koupelny a toalety tak, jak jsme potřebovali. To, že jsme mohli, byť jen o pár centimetrů poposunout stěny, přineslo až překvapivý efekt,“ vzpomíná Petr.

„Vybavení koupelny jsem hledal na internetu, abych měl co nejširší nabídku, ale výběr kuchyně jsem ponechal na Kamile. Nejprve jsme si zkusili nechat navrhnout kuchyň u truhláře, který nám již dělal jiný nábytek do pokoje, ale nebylo to ono“ vypráví. "Neměli jsme sice žádnou konkrétní představu, ale intuitivně jsme cítili, že kuchyň je pro nás důležitá a musí být perfektní. Zdá se nám totiž, že čím jsme starší, tím je pro nás jídlo a všechno kolem něj důležitější."

Pak se jeho partnerce vybavily kuchyně Oresi, která znala z reklam a jejichž kuchyně viděli také v pořadu „Jak se staví sen“, který již řadu let vysílá televize Prima. Kamila si zašla kuchyně prohlédnout do studia v Paláci Gemini na Praze 4 a bylo rozhodnuto. Zaujala ji kuchyně Denim z prémiové třídy Livanza.

1

„I já jsem byl z té kuchyně nadšený, když jsem ji viděl v reálu. Máme totiž rádi tmavší barvy a tahle má takový zajímavý strukturální povrch v příjemně tmavě hnědé barvě. Trendově šedé provedení Denimu je také zajímavé, ale nám prostě učarovala ta hnědá varianta,“ říká.

Dali na spolupráci s odborníky. A nelitují
„V plánování kuchyně jsme amatéři, vůbec jsme nevěděli, jak se k němu postavit. Ve studiu Oresi se nás naštěstí ujali prodejci. Vyptali se nás, jak velký prostor máme, jak často vaříme, kolik nádobí a potravin potřebujeme uložit, zda využíváme myčku. Potom nám vysvětlili, jak by na sebe měly navazovat jednotlivé pracovní zóny, našli tu místo i pro pračku a kuchyň nám naplánovali do tvaru písmene „U“,“ vypráví Petr.

1

„Absolutně jsme netušili, že by se do daného prostoru, kde původně byla malá linka na dvou stěnách, mohla takhle velká kuchyň vejít. Dokonce i osmdesát centimetrů široké zásuvky. Tady jsme pochopili, jak důležité je poradit se s odborníky a dát na jejich rady. Nakonec jsme původně plánovanou volně stojící chladničku s mrazničkou ještě vyměnili za vestavěný model. Kuchyň je teď kompaktní, má čisté linie a prostor působí uceleně. Naše první schůzka s plánováním kuchyně trvala asi tři hodiny, pak jsme studio navštívili ještě dvakrát a vše jsme s prodejci doladili,“ doplňuje spokojený Petr.

Kuchyň má být ergonomická i ekonomická
Novopečená majitelka kuchyně říká, že si přála moderní, kvalitní a také úsporné spotřebiče, proto vsadila na značku Electrolux. Na dotaz, proč nemá u horních skříněk výklopná dvířka, odpovídá. „To je jediná věc, ve které jsem nedala na doporučení návrháře kuchyně. Nejsem vysoká, do horních poliček dosáhnu jen na okraj, tak jsem se nechtěla pokaždé natahovat při zavírání dvířek. Navíc jsem v tomhle konzervativní. Zvykla jsem si na klasické otvírání a nechtěla jsem ho měnit.“

1

Za povšimnutí stojí i fakt, že při rekonstrukci bytu sladili majitelé s barvou linky také vstupní dveře do pokoje a pozornost věnovali rovněž výběru krytů vypínačů a elektrických zásuvek. Protože v původní kuchyni byla hojně použita červená barva, která se po rekonstrukci objevuje i v ostatních místnostech, rozhodli se pro červený obklad stěny za kuchyňskou linkou. Nepravidelná mozaika v ohnivé barvě kuchyň prozářila stejně jako bodové stropní osvětlení a LED pásky pod horními skříňkami.

HVĚZDNÉ KUCHYNĚ

AKCE A VÝHODY

CENOVÉ PŘÍKLADY

DEVELOPEŘI

O NÁS